Visuveden Kaiut

 

Pieni historiallinen muisto Pilkanniemestä

 

                      Visuselän rannoilla on moniaita rautayhdisteisiä paikannimiä. Pohjoisemmasta päästä alkaakseni on siellä Rautavuolle, sen alapuolella Rautavesi, jota samaa nykyinen Pilkanselkä-nimitys tarkoittanee. Lisäksi siellä on Rautakarit, Rautahiedat ja Rautalahdet, sekä viimeiseksi mainitakseni Rautaniemen.

 

                      Viimemainitun nimistä Visuselkään pistävää nientä ei taitane monikaan nykyinen visuveteläinen tai kukonkyläläinen enää muistaa. Rautaniemi on nykyisen Pilkanniemen aikaisempi ja alkuperäinen nimi. Rautaniemi nimitys kuulostaa ehkä komeammalta kuin Pilkanniemi ja johtunee tämä kuten muutkin edelläluetellut paikannimet näitten vesien, rantakiviköitten tai rantalietteitten runsaasta ruoste- ja rautapitoisuudesta. Lieneeköhän näistä vesistä koskaan koottu järvimalmia, jota väliin syksyisin näkee aivan kasapäissä vedestä paljastuneilla luodoilla.

 

                      Mutta Pilkanniemi-nimi johdattaa erääseen vanhaan ja unehtuneena olleeseen asutusmuistoon. Tällä niemellä Kantalahden takana Huikkasen mäellä on sijainnut 1700-luvulla ja 1800-luvun alkuvuosina  Kukonpohjan talon ruotusotilaan Kimala tai Kiimala-niminen sotilastorppa vesijättömailla sijaitsevine pikkuviljelyksineen. Ja tästä sotilaan asuntopaikasta on tietysti jotenkin johtunut tuo Pilkanniemi-nimitys. Arvatenkin hän täällä on harjoitellut pilkkaanammuntaa.

 

                      Ne jättiläisten raunioina pidetyt kiviröykkiöt, joita on tällä niemellä mainitulla mäellä ja joita olin viime syksynä tosi tarkkaan etsimässä muinaistutkija maisteri Äyräpään kanssa, lienevätkin näin ollen edellämainitun sotilastorpan raunioilla olevien kiukaitten jätteitä ja siis vailla suurempaa muinaistieteellistä arvoa.

 

                                                                                     A.L

                                                                      Visuveden Kaiut 17.3 1931

                     

 

                     

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

16.07 | 23:27

Niin on esiliinat useilla tytöillä mekon suojana. Nostalginen kuva. Salli Kartanolle vietiin keväisin ensimmäiset sinivuokot opettajan kateederille.

...
05.04 | 00:14

Kiitos hienoista sivuista!
Sukuni juuret ovat syvällä Ruovedella, Visuvedellä. Rakas paikka.Vuosi 1918 on paljon ajatuksissani.

Terveisin
Marjatta Pirkkalasta

...
04.04 | 23:59

Anttila,synnyinkotini v46,vanahemmatEmmajaToivoLahtinen.Tunteet nousevat pintaan kun käynkatsomassa ihanaa taloa Visuvedellä.Pieteetillä hyvin säilytetty helmi❤

...
06.02 | 00:50

Samoin Opettajasta Salli Kartanosta on itselläni hyvinkin paljon muistikuvia useista "tapahtumista" 1-2 luokalta,joita tulee muisteltua näin jälkeenkin päin.

...
Tykkäät tästä sivusta