muistellut Iida Haavisto

Iida Haavisto (1898 – 1991) ”Muistelmia sieltä sun täältä”

 

LAIVAMATKA (1911)

 

Laivamatka Visuvedeltä Tampereelle kesti 60 vuotta sitten puoli vuorokautta. Aamulla klo 6 piti lähteä ja illalla samoin oltiin perillä. Olin 12 vuotias kun tein tuon matkan yksin ilman opasta. Äitini oli kai sen verran yllytykselle altis, että alkoi puuhata nuorimmaistaan oppikouluun. Juu, ei mulla itsellä siihen suuria haluja ollut. Eikä vanhemmillakaan varoja – mutta joka tapauksessa lähdin. Matka meni jotenkuten – en muista siitä tarkemmin mitään. Pitkältä se tuntui ja laiva oli täysi: koppaa, looraa, pönttöä, lehmää, hevosta ym. ja matkustajia myös. Sisareni piti olla vastassa Mustassalahdessa, mutta ei ollut. Yksin en osannut mennä minnekään ja oli kannettavaakin. Aikani seisoskelin, lopuksi otin vossikan kyydin. Minnekäs ajetaan? kysyi ajuri. Kauppakatu 42, vastasin. Ei Kauppakadulla ole niin paljon numeroitakaan, sanoi puolestaan ajuri. En muistanut sen paremmin. No, sitte mentiin ja ajuri kyseli sisareni nimeä ja kyllähän minä sen muistin. Ajettiin poliisilaitokselle ja sieltä löytyi oikea osote. Numero oli oikea, mutta kadun nimi väärä, piti olla Kaivokatu. Taas lähdettiin ja vasta Tammelan sillalla tuli sisareni vastaan ja kun isossa vossikan roskassa istu yksinäinen pieni tyttö oli helppo tunnistaa – tossa se nyt tulee. Sisareni pysäytti vossikan, kiipesi rattaille ja niin sitten pääsin perille. Mitä sitten tapahtui on taas eri tarina.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

16.07 | 23:27

Niin on esiliinat useilla tytöillä mekon suojana. Nostalginen kuva. Salli Kartanolle vietiin keväisin ensimmäiset sinivuokot opettajan kateederille.

...
05.04 | 00:14

Kiitos hienoista sivuista!
Sukuni juuret ovat syvällä Ruovedella, Visuvedellä. Rakas paikka.Vuosi 1918 on paljon ajatuksissani.

Terveisin
Marjatta Pirkkalasta

...
04.04 | 23:59

Anttila,synnyinkotini v46,vanahemmatEmmajaToivoLahtinen.Tunteet nousevat pintaan kun käynkatsomassa ihanaa taloa Visuvedellä.Pieteetillä hyvin säilytetty helmi❤

...
06.02 | 00:50

Samoin Opettajasta Salli Kartanosta on itselläni hyvinkin paljon muistikuvia useista "tapahtumista" 1-2 luokalta,joita tulee muisteltua näin jälkeenkin päin.

...
Tykkäät tästä sivusta