Visuveden Kaiut

 

Pieni historiallinen muisto Pilkanniemestä

 

                      Visuselän rannoilla on moniaita rautayhdisteisiä paikannimiä. Pohjoisemmasta päästä alkaakseni on siellä Rautavuolle, sen alapuolella Rautavesi, jota samaa nykyinen Pilkanselkä-nimitys tarkoittanee. Lisäksi siellä on Rautakarit, Rautahiedat ja Rautalahdet, sekä viimeiseksi mainitakseni Rautaniemen.

 

                      Viimemainitun nimistä Visuselkään pistävää nientä ei taitane monikaan nykyinen visuveteläinen tai kukonkyläläinen enää muistaa. Rautaniemi on nykyisen Pilkanniemen aikaisempi ja alkuperäinen nimi. Rautaniemi nimitys kuulostaa ehkä komeammalta kuin Pilkanniemi ja johtunee tämä kuten muutkin edelläluetellut paikannimet näitten vesien, rantakiviköitten tai rantalietteitten runsaasta ruoste- ja rautapitoisuudesta. Lieneeköhän näistä vesistä koskaan koottu järvimalmia, jota väliin syksyisin näkee aivan kasapäissä vedestä paljastuneilla luodoilla.

 

                      Mutta Pilkanniemi-nimi johdattaa erääseen vanhaan ja unehtuneena olleeseen asutusmuistoon. Tällä niemellä Kantalahden takana Huikkasen mäellä on sijainnut 1700-luvulla ja 1800-luvun alkuvuosina  Kukonpohjan talon ruotusotilaan Kimala tai Kiimala-niminen sotilastorppa vesijättömailla sijaitsevine pikkuviljelyksineen. Ja tästä sotilaan asuntopaikasta on tietysti jotenkin johtunut tuo Pilkanniemi-nimitys. Arvatenkin hän täällä on harjoitellut pilkkaanammuntaa.

 

                      Ne jättiläisten raunioina pidetyt kiviröykkiöt, joita on tällä niemellä mainitulla mäellä ja joita olin viime syksynä tosi tarkkaan etsimässä muinaistutkija maisteri Äyräpään kanssa, lienevätkin näin ollen edellämainitun sotilastorpan raunioilla olevien kiukaitten jätteitä ja siis vailla suurempaa muinaistieteellistä arvoa.

 

                                                                                     A.L

                                                                      Visuveden Kaiut 17.3 1931

                     

 

                     

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

09.11 | 15:15

Fredrik Bähr oli taasen Östermyran tanskalaisen tynnyrimestarin Nikolai Bährin veljenpoika. Eli piiri pieni pyöri.

...
09.11 | 15:11

Marie Louise Gelander oli Kaarlo Gelanderin sisko. Heidän serkkunsa oli Östermyra Ölbryggerin perustaja Gustaf August Wasastjerna.

...
24.08 | 21:48

Tervehdys ja kiitokset Visuvesi-pläjäyksestä! Istun oikealle viimeisenä Anja Valasjoen vieressä. Takana myös Liisa Koivunen. Muistan nimeltä monta muutakin.

...
23.08 | 05:41

Näsijärwi toimi hinaajana Muroleen alapuolella n. 10 vuoden ajan 1800-luvun lopulla. Sivustollamme ovat vain Visuveden vesillä seilanneet laivat.

...
Tykkäät tästä sivusta