Visuveden kauppakeskus

Union Visuvesi

Leipomo”

 

Monet visuvesiläiset tietävät ”leipomon rauniot” nuorisoseurantalon ja Alastalon välisessä maastossa. Harva kuitenkaan tuntee raunioiden historiaa.

 

Elokuussa vuonna 1961 osti laihialainen liikemies Kaarlo Nerg 2800 m2 tontin Hugo Alastalolta. Nergin tarkoituksena oli rakentaa tontille liikerakennus, nimeltä Visuveden Kauppakeskus, johon oli tarkoitus tulla ruoka ja sekatavarakauppa, ravintola ja baari, sekä yläkertaan asuinhuoneisto.

 

 

Rakennus oli suunniteltu kaksi kerroksiseksi, jossa huoneistoala oli 197 m2 ja asuinhuo- neiden lukumäärä 11 kpl. Talosta oli tarkoitus rakentaa ns. kivitalo. Kellaritiloihin oli suunniteltu leipomo, jonka tuotteet oli tarkoitettu lähinnä omaan ravintolaan ja myymälään.

 

Nergin ostama tontti oli alueella, joka oli Ruoveden kunnan rakennusmääräyksissä merkitty kuuluvaksi asuintonteiksi tarkoitettuun alueeseen, joten lupa liikerakennuksen rakentamiseen myönnettiin lääninhallituksen poikkeusluvalla.

 

Rakennustyöt alkoivat syyskuussa. Joulukuussa rakennustöiden ollessa jo hyvässä vauhdissa, päätti Nerg rakentaa tontille vielä autohuoltoaseman nimeltä Union Visuvesi.

Tähän lupa myönnettiin tammikuussa 1962. Huoltoasemarakennukseen oli tarkoitus tulla myymälä, autojenhuolto-, sekä autojenpesuhalli.

 

Rakennuslupa jäi Nergiltä lunastamatta ja rakennustyötkin keskeytyivät jostain syystä vuoden 1962 alussa. Rakennuksesta oli valmiina perustus, sekä seinien ja katon betoni- valulaudoitus. Huoltoaseman rakennustöitä ei oltu vielä aloitettu.

 

Vuodet kuluivat ja keskeneräiseksi jäänyt rakennus huolestutti kyläläisiä, koska se sijaitsi aivan kantatie 66:den varrella ja rumensi luonnonkauniin Visuveden maisemaa. Lisäksi rakennelma sijaitsi aivan koulun läheisyydessä lasten koulumatkan varrella ja houkutteli lapsia leikkimään vaaralliseen keskeneräiseen rakennukseen. Lisäksi kyläläiset sanoivat sinne kerääntyvän ”epäsosiaalista ainesta” aiheuttamaan häiriötä.

 

Tammikuussa vuonna 1967 kyläläisten valitettua keskeneräisestä rakennuksesta, päätti rakennuslautakunta antaa Nergille kehoituksen rakentaa rakennus valmiiksi tai purkaa se.

 

Nergin tavoittaminen osoittautui kuitenkin vaikeaksi ja lautakunnan päätös saatiin hänen tietoonsa vasta kesäkuussa. Nerg ei asiaan reagoinut millään tavalla, joten kunta päätti anoa rakennuksen purkulupaa Hämeen lääninhallitukselta. Se myönnettiin huhtikuussa 1971. Rakenuksesta purettiin pois puiset seinät ja katto. Perustus jäi paikalleen.

 

Purkamiskustannukset tulivat kunnan maksettaviksi ja myöhemmin niitä haettiin ulosotto- teitse Nergiltä takaisin.

 

Suurimmalta osaltaan maksamattomaksi jäänyt tontti palasi takaisin Alastalon omistukseen.

 

 

M-P.M.

2014

 

"Leipomon" pääty etelään.
"Leipomon" perustukset, pääty etelään. (Kuva: Marko Mauranen 2014)

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.

Petäjä Arto | Vastaa 26.04.2016 21.44

Leipomon raunioilta koululle päin oli pellon reunassa 2 kpl noin metristä avonaista kaivoa. Jotka poistettiin ja osin peitettiin 2000 luvun vaiheilla.

Tero Kalliojärvi | Vastaa 30.06.2014 18.38

Oli todella pelottava paikka, kun tenavana 70-luvun alussa noilla tienoin liikuttiin. Muistelen puhutun, että puurakenteet olisivat palaneet. Väärin varmaan ..

Erkki 30.06.2014 21.29

On saattanut ja jos on niin puhuttu, ehkäpä joku tietäisi tarkemmin!

Heikki | Vastaa 29.06.2014 15.48

Ainakin minulle ihan uutta ja kiinnostavaa tietoa, kiitos taas.

Erkki Herranen | Vastaa 29.06.2014 15.45

Kiitos, tulipahan tähänkin, varmaankin monia mietityttäneeseen erikoiseen rakennusprojektiin selvitys.
Tästä "liikemies" Nergistä ei lienet kukaan tiedä ?

Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

09.11 | 15:15

Fredrik Bähr oli taasen Östermyran tanskalaisen tynnyrimestarin Nikolai Bährin veljenpoika. Eli piiri pieni pyöri.

...
09.11 | 15:11

Marie Louise Gelander oli Kaarlo Gelanderin sisko. Heidän serkkunsa oli Östermyra Ölbryggerin perustaja Gustaf August Wasastjerna.

...
24.08 | 21:48

Tervehdys ja kiitokset Visuvesi-pläjäyksestä! Istun oikealle viimeisenä Anja Valasjoen vieressä. Takana myös Liisa Koivunen. Muistan nimeltä monta muutakin.

...
23.08 | 05:41

Näsijärwi toimi hinaajana Muroleen alapuolella n. 10 vuoden ajan 1800-luvun lopulla. Sivustollamme ovat vain Visuveden vesillä seilanneet laivat.

...
Tykkäät tästä sivusta