muistellut Iida Haavisto

Iida Haavisto (1898 – 1991) ”Muistelmia sieltä sun täältä”

 

LAIVAMATKA (1911)

 

Laivamatka Visuvedeltä Tampereelle kesti 60 vuotta sitten puoli vuorokautta. Aamulla klo 6 piti lähteä ja illalla samoin oltiin perillä. Olin 12 vuotias kun tein tuon matkan yksin ilman opasta. Äitini oli kai sen verran yllytykselle altis, että alkoi puuhata nuorimmaistaan oppikouluun. Juu, ei mulla itsellä siihen suuria haluja ollut. Eikä vanhemmillakaan varoja – mutta joka tapauksessa lähdin. Matka meni jotenkuten – en muista siitä tarkemmin mitään. Pitkältä se tuntui ja laiva oli täysi: koppaa, looraa, pönttöä, lehmää, hevosta ym. ja matkustajia myös. Sisareni piti olla vastassa Mustassalahdessa, mutta ei ollut. Yksin en osannut mennä minnekään ja oli kannettavaakin. Aikani seisoskelin, lopuksi otin vossikan kyydin. Minnekäs ajetaan? kysyi ajuri. Kauppakatu 42, vastasin. Ei Kauppakadulla ole niin paljon numeroitakaan, sanoi puolestaan ajuri. En muistanut sen paremmin. No, sitte mentiin ja ajuri kyseli sisareni nimeä ja kyllähän minä sen muistin. Ajettiin poliisilaitokselle ja sieltä löytyi oikea osote. Numero oli oikea, mutta kadun nimi väärä, piti olla Kaivokatu. Taas lähdettiin ja vasta Tammelan sillalla tuli sisareni vastaan ja kun isossa vossikan roskassa istu yksinäinen pieni tyttö oli helppo tunnistaa – tossa se nyt tulee. Sisareni pysäytti vossikan, kiipesi rattaille ja niin sitten pääsin perille. Mitä sitten tapahtui on taas eri tarina.

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

09.11 | 15:15

Fredrik Bähr oli taasen Östermyran tanskalaisen tynnyrimestarin Nikolai Bährin veljenpoika. Eli piiri pieni pyöri.

...
09.11 | 15:11

Marie Louise Gelander oli Kaarlo Gelanderin sisko. Heidän serkkunsa oli Östermyra Ölbryggerin perustaja Gustaf August Wasastjerna.

...
24.08 | 21:48

Tervehdys ja kiitokset Visuvesi-pläjäyksestä! Istun oikealle viimeisenä Anja Valasjoen vieressä. Takana myös Liisa Koivunen. Muistan nimeltä monta muutakin.

...
23.08 | 05:41

Näsijärwi toimi hinaajana Muroleen alapuolella n. 10 vuoden ajan 1800-luvun lopulla. Sivustollamme ovat vain Visuveden vesillä seilanneet laivat.

...
Tykkäät tästä sivusta