Visuveden Osuuskauppa ja sivumyymälät

Visuveden Osuuskauppa

Kaupallinen toiminta alkoi 5.4.1924 Akkalassa.

 

Osuuskauppaa suunnitellaan Visuvedelle 1922

 

Yleinen kuluttajain kokous oli Visuveden Työväentalossa loppiaisena 6 pnä tammikuuta 1922 klo 3 ip. oman osuuskaupan perustamiseksi kylään ja illalla klo 7 oli samassa paikassa iltama osuuskaupan rakennusrahaston hyväksi. (Lähde: Ruovesi-Lehti n:o 1 - 1922, torstaina tammikuun 5 päivänä.)

 

Visuveden Osuuskaupan perustava kokous pidettiin Visuveden Työväentalossa 26 p:nä helmikuuta 1922 joka on kaupan syntymäpäivä. - Ensimmäiseen hallitukseen valittiin: Eemeli Aho, Kaapo Ilonen, Kalle Jarkko, Eetu Vesanen, Antti Jusenius, Onni Isotalo ja Leander Mäkinen varsinaisiksi jäseniksi ja varajäseniksi Siilas Haippo, Eetu Kauppila sekä Ville Kuivasjärvi.

Kaupan jäsenkokous pidettiin Visuveden Työväentalossa syyskuun 23 p:nä 1923 jolloin saapuvilla olivat seuraavat jäsenet: Kalle Jarkko, Ville Kuivajärvi, Antti Jusenius, Kaapo Ilonen, Eetu Kauppila, Leander Mäkinen, Antto Koivunen ja Siilas Haippo sekä lisäksi melkoinen joukko asianharrastajia.

Aikaisempien päätösten mukaan tässä kokouuksessa toimitettiin lippuäänestys, johon ainoastaan edellämainitut kahdeksan perustajajäsentä saivat osallistua, tuossa äänestyksesä SOK:n puolesta annettiin 6 ääntä ja OTK:n puolesta kaksi. Niinpä osuuskunta päätti liittyä jäseneksi Suomen Osuuskauppojen Keskuskuntaan.

 Lähteet:

Visuveden Osuuskauppa 50 vuotta 1924 - 1974,

Lehdistä luettua ja leikattua,

Visuveden Osuuskaupan oma liiketalo "Voittola" ostettiin vuonna 1925.,
Lasku Ruoveden Köyhäinhuoltolautakunnalle v. 1938
Sinikka Majamäki oli Visuveden Osuuskaupassa kansalaiskoulun liikelinjan päätyttyä harjoittelijana vuosina 1961 - 1962, hän muisteli käyneensä itse kysymässä kaupan johtajalta työhön pääsyä pyytäen saada tehdä iltavuoroja koska piti käydä rippikoulussa polkupyörällä Ruoveden kirkolla. Kanavalla kioskissa iltavuoro alkoi muistini mukaan klo 14 tai 15 ja jatkui sitten klo 20.00. Eihän sitä kioskilla kylän poikien nähden viitsinyt katekismusta lukea ja toisaalta se oli aika vipinää kun laiva saapui. - Piti sitten katekismus lukea Kulon suoralla polkiessa kohti kirkonkylää. - Kesän mentyä pääsin sitten osuuskauppaan töihin. Muistan Bertan liha-osastolta ja Valton, sen pitkän nuoren miehen ja johtajan, komean ison miehen... Tein töitä kaikilla osastoilla ja muistan erään kerran Visuvesi juhlien aikaan, kun Eine Laine tuli sinne lyhyttavara osastolle etsimääm "mahdollisimman rumaa ja tyylitöntä pitsiä", tuli johonkin näytelmään. Löytyihän sitä - muisteli Sinikka. Visuveden Osuuskaupan kioski kanavalla toimi kesäisin.,
Tässä kuva Visuveden Osuuskaupan kioskista kanavalla (kuvan lähetti Sinikka Salo)
Tämän kuvan otti joku Helsingin herra. Pyysi lupaa, ja lähetti sitten sen postissa. Oli rankkaa hommaa toi pumppaaminen. Vanhemmat myyjät ottivat ihan tavakseen komentaa mut asemalle aina kun satoi vettä. Simputusta osattiin harjoittaa jo silloin. Isäni toimi osuuskaupan "tarkastajana", mikähän "ammatti" sekin oli silloin?
Visuveden Osuuskaupan vuonna 1952 valmistunut liiketalo.,
Tero Kalliojärvi kesätöissä 1979 - 80 Visuveden Osuuskaupassa.,

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.

Marja-Liisa | Vastaa 13.07.2016 20.44

Olipa mielenkiintoiset Visuveden Osuuskaupan sivut. Ja parasta Sinikka,
näin sinut kuvassa bensiiniä pumppaamassa. Hyvin kaino ja viehättävä
olet siinä!

Aila Iivonen | Vastaa 21.06.2016 11.44

Mun koulukaverit, missä ootta!

Aila Iivonen | Vastaa 21.06.2016 11.26

Voihan, mun lapsuuden kylä, löysin sattumalta nää sivut!

Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

09.11 | 15:15

Fredrik Bähr oli taasen Östermyran tanskalaisen tynnyrimestarin Nikolai Bährin veljenpoika. Eli piiri pieni pyöri.

...
09.11 | 15:11

Marie Louise Gelander oli Kaarlo Gelanderin sisko. Heidän serkkunsa oli Östermyra Ölbryggerin perustaja Gustaf August Wasastjerna.

...
24.08 | 21:48

Tervehdys ja kiitokset Visuvesi-pläjäyksestä! Istun oikealle viimeisenä Anja Valasjoen vieressä. Takana myös Liisa Koivunen. Muistan nimeltä monta muutakin.

...
23.08 | 05:41

Näsijärwi toimi hinaajana Muroleen alapuolella n. 10 vuoden ajan 1800-luvun lopulla. Sivustollamme ovat vain Visuveden vesillä seilanneet laivat.

...
Tykkäät tästä sivusta