Ruoveden Nuorisoseura

piti iltaman torstaina viime jouluk. 28 p:nä Wisuweden Raiskin talossa. Ohjelma: puhe, laulua Wisuweden sekakuorolta, puhe yliopp. M. Airistolta, runo neiti Hilda Raiskilta, esitelmä yliopp. S. W. Luutoselta, laulua Wisuwden mieskvartetilta, kuvaelma, vuorokeskustelua ja lopuksi yleinen tanssi. Yleistulo iltamasta oli 101 markkaa.

Ruoveden Nuorisoseuran kuukausikokous pidetään 14 p:nä tammik. Pekkalan kartanossa klo 4 j.pp. Ohjelmassa on laulua, puhe, runo, esitelmä, keskustelua seuran asioista y.m.

(Tampereen Uutiset Tuorstaina Tammik. 4 p. 1900)

____________

 

Visuveden Nuorisoseura

Visuveden Nuorisoseura perustettiin 1.11.1919 (Erkki Mauranen / Ruoveden Joulu 1966) ja oma talon valmistuttua v. 1921 rakennusmestari A.G. Aimon piirustusten mukaan, pidettiin sitten ensimmäiset Visuveden Juhlat 1800 -luvun Visuveden kansanjuhlien perinteitä kunnioittaen ja juhlien ajankohdaksi vakiintui heinäkuun toinen lauantai ja sunnuntai, nämä kesäjuhlat sitten jatkuivat katkeamattomana ketjuna vuoteen 1964 jolloin vietettiin järjestyksessään 41. Visuveden Juhlat.

Tässä on Visuveden Nuorisoseuran talon ensimmäisestä talkoosta valokuva vuodelta 1920 (Lähde: Jaakko Aimon albumi)

Visuveden Nuorisoseuran talon toisesta talkoosta valokuva vuodelta 1920 (Lähde: Jaakko Aimon albumi)Visuveden Nuorisoseuran talon talkookahvilla; lisätietoja ja tunnistuksia kaivataan opettajien Emmi Temisevä ja Aarno Koivisto lisäksi.
Visuveden Nuorisoseuran talon talkookahveilla kuvassa edessä vasemmalta neljäs olisi opettaja Emmi Temisevä (1868 - 1956), edessä oikealla lasten vieressä ehkä rakennusmestari A.G. Aimo (1886 - 1950), kahvipöydän takana (valkoinen päähine ja pusero, tumma hame) olisi Selma Viitanen (1892 - 1970) eli Kautun Selma, vasemmalla kolmas rivi hirren päällä istumassa keskimmäinen kolmesta on opettaja Aarno Koivisto (1891 - 1965). Tästäkin kuvasta, henkilöistä jne olisi mukava saada lisätietoja!Visuveden Nuorisoseuran talon harjan- ja lipunnostajaisista kesäkuun 2. pnä kertova kuva.Visuveden Nuorisoseuran talolla väkijoukosta erottuu kaiteen takaa Selma Viitanen eli Kautun Selma valkoinen puku päällään.
Mikä tilaisuus ja milloin kuin myös muut tiedot puuttuvat!

"Elämän Naamiohuvit" Nuorisoseuran näyttämöllä.,11.6.1939 Urjalassa; kuvasta voidaan tunnistaa vasemmalta takaa seisomasta Lauri Ylistalo, Aapeli Pesonen, Aarno Koivisto, (x), (x), Matti Myllyaho, Aili Alastalo, (x), (x), Arvo Rahola, edessä oikealla istumassa Eeva Lammi (Ylistalo), Liisa Rahola kansallispuvussa ja hänen takanaan Kaija Rahola, ehkä joku tunnistaa lisää ja korjaa mahdolliset virheeni henkilöiden suhteen!Tässä näyttäisi olevan Visuveden Juhlien puhujana opettaja Aarno Koivisto., joku ehkä tietää milloin kuva on otettu?Visuveden Nuorisoseuran talolla otetussa kuvassa etualalla Eino Leino (1891 - 1986), vieressä Aili Allastalo (1914 - 1998) ja saman pöydän päässä kauempana istumassa on Elis Lahtinen (1881 - 1965), vaikuttaa kuin pöydällä olisi diaprojektori tms. ja ihmiset tarkkailevat pääosin samaan suuntaan eli tilaisuudessa olisi jotakin kuvia esitetty. pöydillä on valkoiset pöytäliinat ja kynttilät, salin koristelu viittaisi johonkin hirvimiesten tilaisuuteen. ___________________________________________________________


Ruovesi-Lehti 51/1957 (tiistaina jolukuun 17.pnä)kertoo seuraavaa:
"Viime keskiviikkoillaksi oli Visuveden Metsästysyhdistys kutsunut metsästysalueensa maanomistajat ja joukon kutsuvieraita yhdessä seuran jäsenten kanssa Visuveden Ns:n talolle viettämään hirven metsästyksen päättäjäsiä. Taloon tultaessa jäi melkein ilmaa haukkomaan, sillä tavanmukaista seurantalon salia ei enää entisekseen tuntenut. Salin
koristelu oli harvinainen ja onnistunut. Se oli muutettu Tapiolan tuvaksi pitopöytineen. Kasvavia petäjiä oli salin kummassakin päässä, seinillä hirven sarviryhmiä, erilaisia riistan nahkoja ja taljoja, sekä joukko erilaisia täytettyjä lintuja, nekin parittain. Peräseinällä oli harvinaisen muhkea täytetty uroshirven pää yhdeksänhaaraisine sarvineen. Salin keskipermannolla oli suuri pitopöytä ja sen jatkona ja kummallakin sivustalla joukko pienenpiä pöytiä sahtihaarikkoineen ja kynttelikkökoristeineen."

Ohjelmasta mainitaan mm. "Purhosen Ossi kertoili mikä on nainen nähtynä ensin pojan ja sitten miehen näkövinkkelistä, Seppä Myllyaho soitti viulua, välillä laulettiin, saatiin nähdä maisteri Tauno Mäen ottama värikuva Lapin jokivarsilta...".

Tuota "kuvaa" siinä kuvassa ilmeisesti juurikin katsellaan.

Mitä ilmeisemmin tämä kuva on juuri tästä tilaisuudesta. Elikkä juhla on pidetty keskiviikkona jolukuun 11.pnä 1957. (Vieläkö joku voisi tunnistaa kuvan henkilöitä?)Keskuskauppakamarin mitalilla palkitut Visuvesi Oy:n pitkäaikaiset eri tehtävissä toimineet työntekijät yhteiskuvassa Visuvesi Oy:n täyttäessä 50 vuotta v. 1967., kuva on otettu Visuveden Nuorisoseuran talon pihamaalla. - Kuvassa ovat ensin eturivissä vasemmalta Jenny Ranta, Einari Hirsmäki, Martti Ranta, Heimo Aho, Unto Leveelahti, Jussi Mäkinen, Kaarlo (Kalle) Koivunen, Lauri Ahoniemi, Väinö Annala ja sitten toinen rivi myös vasemmalta lukien Eero Sulonen, Toivo Hauturi, Erkki Haukilahti, Aili Haapalainen, Yrjö Viitala, Jaakko Mäkinen, Tauno Linna, Matti Korhonen, Matti Koivisto, Aarne Muurinen ja Väinö Tervalammi, sitten takana vasemmalta Hugo Rasinen, Aleksanteri Surakka, Kalle Janhunen, Martti Järvinen (Haapalaisen Ailin takana), Manu Ahola, Tapani Ranta, Pauli Haavisto, Yrjö Janhunen, Arvo Lammi, Lauri Kauppila, Onni Räihä ja Eino Kylkilahti.

Visuveden Nuorisoseuran väkeä talvisella kelkkaretkellä Syrjässä v. 1928 tai 1929 (tämäkin on Ahto Luutosen kuvia); Pekka Luutonen.

 

Havaintoja Visuvedeltä

                                                                                      

                                                                                       Kirj. Elsa Aarni

 

                          Viettäessämme kesää Muroleessa satuimme eräissä kesäjuhlissa tapaamaan Ylistalon nykyisen vanhan isännän. Kun mieheni hänelle kiitteli Muroleen hyviä kalavesiä, saimme kuulla, että: ”Tulkaapas Visuvedelle, siellä ne vasta kalavedet ovat!”

 

                      Mieheni joka siihen aikaan oli innokas kalastaja, aina kaksi, jopa kolmekin pitkäsiimaa järvessä, innostui kovasti. Minäkin olin tyytyväinen kun kuulin, että kaloja oli joka puolella aivan lähellä, eikä minun tarvitsisi kilometrien päähän enää soudella kuten nyt, jolloin useasti siimat olivat seitsemänkin kilometrin päässä Kurun puolella olevassa Paappasen lahdessa.

 

                      Niin sitä seuraavaksi kesäksi tultiin Visuvedelle ihanaan Murtosaareen, jossa vietimme neljä kesää. Sen jälkeen olemme olleet kolme kesää Jarkon talossa. Mutta Visuvedellä emme löytäneet ainoastaan hyviä kalavesiä, vaan myös mitä kauneimman luonnon ja mitä sydämmellisimmät ihmiset. Murtosaari on kaunein paikka, missä olemme kesää viettäneet.Siellä oli luonnossa se suuri, humiseva hiljaisuus, jota ihminen kaipaa kaupungin hälinästä paettuaan.

 

Mutta kylässä, tuolla suurella Visuveden saarella on vilkasta. Siellä näkee joka puolella touhuavia, hymyileviä ihmisiä, vieraanvaraisia ja avuliaita. Sanotaan, että kun ihminen kasvaa aina kaunis luonto silmien edessä, kasvaa hänelle kaunis sielu. Tästä luulen johtuvan sen hartaan innostuksen, mikä paikkakuntalaisissa on nuorisoseuran kauniiden aatteiden toteuttamiseen. On poikkeuksellisen harvinaista nähdä tehtävän niin epäitsekästä työtä kuin visuveteläiset tekevät seuransa ja kaikkien mahdollisten edistysrientojen hyväksi. Täytyy sanoa että suuri ansio tästä työhartaudesta lankeaa seuran uupumattomalle, aina innokkaalle, aina uusia, laajempia edistysuria hakevalle puheenjohtajalle.

 

                      Olen seitsemänä kesänä seurannut Visuveden Nuorisoseuran toimintaa enkä ole missään maaseudulla enempää kuin kaupungeissakaan asianharrastajissa sellaista innostusta kuin Visuvedellä. Heillä riittää aikaa kaikkeen jolla voivat edistää heille rakkaaksi käyneen nuorisoseuransa toimintaa ja kotikylänsä kehitystä.

 

                      Kuten kaikki tietävät, ovat joka kesä n.k. Visuveden juhlat, joihin aina valmistetaan kaksi, jopa kolmekin näytelmäkappaletta. Minun täytyy tunnustaa, että ilolla olen ollut mukana harjoituksissa. Vaikka kaikki kylän nuoret ja osaksi vanhempikin väki kolmenkin viikon ajan saavat kulkea iltansa harjoituksissa, olivat paria kolmea poikkeusta lukuun ottamatta aina kaikki läsnä. Mikään ei ohjaajalle ole sen hauskempaa.

 

                     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tästä tahtoisin erikoisesti lausua kunnioitukseni ja kiitokseni Visuveden Nuorisoseuran jäsenille. Jos tällainen hartaus kaikkiin seuran edistystä koskeviin rientoihin riittää vielä toiset kymmenen vuotta, kuten toivon, on Visuveden Nuorisoseura tehnyt paljon työtä kanssamme ja kotipaikkansa kulttuurin eteenpäin viemisessä.

 

                                                                         Helsingissä 11/3 -29

                                                                                       Elsa Aarni

 2012 - 16.8. klo 13:06 Nuorisoseurantalo (kuva; Magnus Osenius)

2012 - 16.8. klo 13:06 Nuorisoseurantalo (kuva; Magnus Osenius)