Entiseen Visuveden kylässä sijainneeseen

Oksalan rakennukseen liittyvää muistoa.

 

 

Tämä pienehkö rakennus jonka luullakseni ainoa kuva näkyy eräässä maantieltä päin Ylistalon suuntaan otetussa postikorttivalokuvassa on aikoinaan Alastalon talon markilta siirrettyjä rakennuksia. Oikeastaan se on ollut v. 1861 Pietarista Visuvedelle muuttaneen savolaissyntyisen, Kuopiosta kotoisin olleen insinööri Joonas Wilhelm Keppleruksen asuntona Alastalossa viiden vuoden ajan ennen kuin hän sieltä siirtyi ostamaansa ja vuokraamaansa Riemun huvilaan asumaan. En ole selvillä koska hän oli tuon rakennuksen Alastalolta ostanut. Mutta sitä varten hän ennen kuolemaansa v. 1877 vuokrasi itselleen 50:ksi vuodeksi Akkalan tontin, jolle hän siirrätti mainitun rakennuksen. Varmaankin hänellä oli jokin oma suunnitelmansa tuolle rakennukselle omalla tontillaan, ehkäpä kauppapuodin perustaminen, kuten hänen jälkeensä jääneellä leskivaimonsa toimenpiteistä selviää. Vuonna 18 2/2 80 hänen leskensä Anna Kepplerus vuokrasi tuon ”huonerivin” kauppiaille Julius Lagerström & J. Kosonen kolmeksi vuodeksi kauppaliikettä varten sillä ehdolla, että vuokraajat rakentaisivat pientä varastoa varten tontille makasiinin. (tarkoitti kai keskemmällä pihaa sijainnutta erillistä 2 ovista makasiinia) Mutta sitten liikkeen rakennukset vajaan 2:den vuoden kuluttua lopettivat liikkeensä ja erkanivat toisistaan koska Julius Lagerström teki vararikon. Tämähän oli jo aikaisemmin v. 1877 vuokranneet Koivulan tontin johon hän rakensi Raiskista siirtämästään rakennuksesta Koivulan, jossa hän aloitti kauppaliikkeensä. Hänen vaimonsa oli Raiskin tyttäriä, Karoliina. Niin tuon Lagerström konkurssin jälkeen Kosonen siirtyi Jähdyskyläään ja piti siellä omaa kauppaliikettään jonkun aikaa, en tiedä kauanko, Isälläni oli myös Jähdyskylässä samaan aikaan vuoden pari sivumyymälä, jonka hoitaja eräässä kirjeessään Kososta tarkoittaen puhuu ”häjystä saviolaisesta!”

Lagerströmin ja Kososen kylästä häivyttyä tulee Oksala (…………………)

ja kauppakirjalla 18 5/XI 81 Anna Kepplerus myy kauppapaikkaa kaikkine rakennuksineen 300 mk:lla ”kalikka Järviselle” Mutta tässäkin kauppakirjassa on kummalliselta tuntuva pykälä, että rakennuksen etelän puoleiseen seinään on tehtävä ovi! (Mahtoikohan Keppleruksen rouvan sisässä kyteä vielä silloinkin jonkinlaisen oman liikkeensä avaamis-suunnitelmat) Oli kuinka oli, mutta Järvinen ei tyytynytkään enää Oksalan rakennukseen, vaan rupesi rakentamaan omaa uutta ja isompaa rakennusta. Nähtävästikin tämä rakennushomma ja monet epäonnistumiset kaupanliikkeessä johtivat siihen, että hänkin joutui konkurssiin. Muistan kakarana ollessani tämän konkurssijutun yhteydessä puhutun jostain hämäräperäisestä murhapolttoaikeestakin. Mutta joka tapauksessa Akkalan uuden rakennuksen kohta valmistuessa Järvisen piti lyödä kintaat pöytään ja konkurssihuutokaupassa Alastalo v. 1893 huusi Akkalan maineen ja rakennuksinensa takaisin taloon 2550 mk:lla ja Järvisestä tuli köyhä mies. Sitten Akkalassa vuokrahuoneissa kauppias Mutila teki kauppaa ja hoiti kylän postia. Mutta v. 1896 Akkalan vuokrasi nahkuri Heikki Lahonen ja rakensi rantaan karvarin verstaan nahkain parkitus tiinuineen ja ammeineen. Nahkain lopullinen valmistaminen suoritettiin vanhassa Oksalassa ja siinä samassa huoneessa oli nahkakauppa nahkurin kisälleineen. Niiltä ajoilta itse alan muistaa vanhan Oksalan.

Nahkurin sisäverstaana tätä rakennusta seuraavatkin nahkurit käyttivät mutta en osaa sanoa, koska rakennus viimein on purjettu ja sen yhteydessä rouva Keppleruksen teettämät makasiinit tai aitta, arvelisin kuitenkin sen tapahtuneen samoihin aikoihin kuin Arvo Raholan huvila on laitettu joskus 1920 –luvulla.

Kepplerukset Riemun myytyään v. 1884 esittelijäsihteeri W. Spoof´elle, muuttivat Keuruulle.

 

                                                                      A.L.

 

Oksala eli Terveystalo Visuvedellä 1940 - 50 vaiheilla, huomaa pärekatto.,

Oksala v. 1958

v. 1958 Oksala